Zonnecrème … elke dag?

De meeste mensen weten dat het belangrijk is om je in de zomer in te smeren met een zonnebrandmiddel als je veel in de felle zon komt. Wat minder bekend is, is dat je je het hele jaar door moet beschermen tegen de zon, ook in de herfst en winter en wanneer het bewolkt is.

Naar schatting wordt 80% van de huidveroudering veroorzaakt door de zon. Helaas komt huidbeschadiging door de zon niet alleen voor als het zonnig is. Als het buiten licht is, betekent dit dat de zonnestralen je nog steeds kunnen bereiken. Zelfs op een bewolkte dag krijg je nog steeds ongeveer 50% van de UV-straling op je huid.

Het verschil tussen UVA en UVB

UV-stralen kunnen worden onderverdeeld in 3 soorten, op basis van hun energie: UVC, UVB en UVA.

UVC

  • Dit is het meest schadelijke type UV, met de hoogste energie.

  • Gelukkig is het ook het minst doordringend. UVC wordt bijna volledig geblokkeerd door de atmosfeer en de ozonlaag, dus we hoeven ons er niet al te veel zorgen over te maken.

 
UVA.png
 

UVA

  • UVA dringt beter door in de atmosfeer en vormt het grootste deel van de UV-straling die de aarde bereikt.

  • UVA-straling is het hele jaar en de hele dag door krachtig. Daarom is het belangrijk om ook in de daluren en in het najaar en op bewolkte dagen UVA-bescherming te gebruiken.

  • UVA-stralen dringen diep door in de ondergelegen huidlaag (lederhuid).

  • De effecten van UVA zijn minder snel zichtbaar en stapelen zich op in de loop van de tijd, waardoor ze nog gevaarlijker zijn.

  • UVA-stralen zorgen voor vroegtijdige veroudering van de huid, rimpels, verlies aan elasticiteit, pigmentvlekken en nog erger: melanoom (de meest agressieve vorm van huidkanker).

  • UVA kan door (gewoon) vensterglas dringen, net als het glas in de zijruiten van je auto. Daarom ontstaan ​​er veel asymmetrische huidkankers en hebben mensen soms meer rimpelvorming aan één kant van het gezicht.

UVB

  • UVB is het type UV waar je waarschijnlijk het meest van gehoord hebt.

  • Het grootste deel (ongeveer 90%) van de UVB-stralen wordt geabsorbeerd door de ozonlaag.

  • Ze zijn sterker in de zomer en op specifieke momenten van de dag (tussen 10u en 16u).

  • UVB-stralen dringen de huid niet zo diep binnen als UVA-stralen, maar ze kunnen wel ernstige schade toe brengen aan de opperhuid (epidermus).

  • Ze kunnen zonnebrand en huidkanker veroorzaken.

  • Het is ook het type UV-licht dat betrokken is bij de productie van vitamine D in de huid.

  • In tegenstelling tot UVA wordt UVB grotendeels geblokkeerd door gewoon vensterglas.

zonneschade-min.jpeg

Een heel bekend voorbeeld van asymmetrische rimpelvorming door UVA-schade zie je bij deze vrachtwagenchauffeur: h

ij heeft 28 jaar in een vrachtwagen gereden met de ramen dicht. De zon scheen door het raam en raakte zijn linkerkant. Zijn rechterkant ontving alleen indirect zonlicht. Het verschil in huidveroudering is enorm!

Zelfs als je nooit naar het strand gaat of in de zon ligt, heb je nog steeds last van UVA-straling. Ook als het bewolkt is, ook in de herfst en in de winter. Er wordt geschat dat 80% van de UVA-schade het gevolg is van dagelijkse blootstelling tijdens activiteiten zoals wandelen, autorijden en zelfs bij ramen zitten!

Dus hoe kunnen we onszelf daar tegen beschermen?

UV-bescherming in zonnebrandmiddelen

SPF (Sun Protection Factor) is de meest bekende maatstaf voor de bescherming van een zonnebrandmiddel.

Zonnebrandmiddelen zijn bijna altijd gelabeld met een SPF-waarde. Het vertelt je het vermogen van de zonnebrandcrème om je te beschermen tegen het type uv-straling dat roodheid en verbranding veroorzaakt. Deze UV-straling bestaat hoofdzakelijk uit UVB-stralen.

Maar we willen ons natuurlijk ook beschermen tegen de UVA-stralen. Let daarom altijd op dat er ‘breedspectrum’ of ‘broadspectrum’ op je zonnebrandmiddel staat of dat er het UVA-logo op staat dat duidelijk maakt dat het product ook beschermt tegen UVA.

 
uva.jpg
 

Discover & share this GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Je gebruikt best een zonnebescherming met minstens SPF 30. In theorie verschilt de beschermingsgraad van SPF 30 niet veel van die van SPF 50, mits je het correct aanbrengt:

  • breng het middel zo’n 30 minuten aan voordat je de zon ingaat

  • breng het middel ruim en egaal aan op de huid

  • smeer om de 2 uur je huid nogmaals in

Wanneer je make-up draagt, kan je er eventueel voor kiezen om tussendoor een zonnebescherming in poedervorm te gebruiken (zoals de Brush-on-Block).

Wil je de kans op vroegtijdige rimpeltjes, pigmentvlekken, verslapping en huidkanker dus verkleinen?

→ Gebruik ELKE DAG een BREEDSPECTRUM zonnebescherming met MINSTENS SPF 30! Ook al is het bewolkt!

Volgende
Volgende

De basis van een goede routine: reinigen