De basis van een goede routine: reinigen

gezichtreinigen.jpeg

De basis van een gezonde en mooie huid is een ‘schone’ huid. Reinigen is zowat de belangrijkste stap in je huidverzorgingsroutine. Veel mensen denken dat het voldoende is om hun gezicht gewoon eens te reinigen met wat water, een reinigingsdoekje of gewone douchezeep (!!). Het is echter heel belangrijk dat je je huid op de juiste manier met het juiste product wast.

’s Morgens én ’s avonds.

Waarom is een goede reiniging zo belangrijk?

Overdag komen er allerlei stoffen op je gezicht: crèmes, zonnebescherming, make-up, maar ook dingen die je niet meteen ziet of waar je je misschien niet echt van bewust bent zoals huidtalg, zweet, dode huidcellen, huisstof en stof van buiten.

’s Nachts draag je natuurlijk geen make-up of zonnebescherming, maar toch is het belangrijk om je gezicht ’s morgens ook te reinigen om zo je nachtcrème/serum, zweet en overtollige huidolie te verwijderen.

Correct reinigen houdt je poriën schoon zodat ze niet zo snel gaan verstoppen en er zich minder snel zwarte puntjes, puistjes of andere onzuiverheden gaan vormen. Ook kan je serum of crème die je daarna aanbrengt beter in de huid dringen en dus ook beter z’n werk doen, omdat er geen ‘vuil laagje’ op het huidoppervlak ligt.

 
 
 
 

’s Morgens:

Alleen een beetje water op je gezicht ‘pletsen’ is niet voldoende om het zweet, talg en je nachtcrème te verwijderen.

Afhankelijk van de reiniger breng je een beetje van het product aan op een droog of bevochtigd gezicht en verspreid je het d.m.v. ronddraaiende bewegingen.

Verwijder alles grondig met een proper, lauwwarm nat washandje of gastendoekje.

 

‘s Avonds:

Als je make-up draagt of een product met SPF in (zonnebescherming) gebruikt, reinig je ‘s avonds best 2 keer.

De eerste keer verwijdert de make-up en/of de SPF, de tweede reiniging maakt je huid en je poriën echt schoon.

 

DO’s

  • Start altijd met propere handen.

  • Gebruik een reiniger die geschikt is voor jouw huidtype (een reinigingsproduct voor de vette acnéhuid zal bijvoorbeeld niet goed aanvoelen op een normale of droge huid).

  • Je gebruikt een echte oog-make-upremover om je oogmake-up te verwijderen. Dit is speciaal gemaakt voor de delicate huid rondom de ogen en zorgt ervoor dat je geen irritaties krijgt. Niet alle reinigers mag je gebruiken op je ogen.

  • Verwijder je reinigingsproduct steeds met voldoende zuiver water. Gebruik een proper washandje of gastendoekje en spoel het uit onder de kraan.

  • Reinig je huid nadat je uit de douche komt of toch zeker nadat je je haren gewassen hebt. Zo verwijder je eventuele restjes van je shampoo of conditioner die misschien op je gezicht terecht gekomen zijn tijdens het afspoelen.

 

DON’ts

  • Gebruik geen agressieve reinigers die de huid uitdrogen, ook niet als je een acnéhuid hebt. Je huid gaat dan alleen maar overcompenseren en er wordt nog meer olie aangemaakt.

  • Gebruik reinigingsdoekjes alleen in uiterste nood (bv. op festivals of in het vliegtuig), ze reinigen je huid niet voldoende, zijn niet goed voor het milieu en meestal zitten er veel stoffen in die niet zo goed zijn voor je huid.

  • Een micellaire reiniger of reinigingsdoekjes gebruik je best niet ’s morgens. Ze dienen alleen om make-up te verwijderen en je draagt geen make-up in bed. Hoop ik…

  • Verwijder je reinigingsproduct niet met een wattenschijfje of een tissue. Je ‘smeert’ het dan als het ware meer rond op je gezicht en het wordt niet volledig verwijderd. Gebruik water en een zuiver washandje.

Zie je er tegenop om je huid ’s morgens en ’s avonds goed te reinigen? Koppel het aan iets leuks. Maak er een kort me-time momentje van en zet ondertussen leuke muziek, een Youtube – filmpje of een podcast op. Of je doe het terwijl je kindje in bad zit te spelen of zich klaar maakt.

Maak er een gewoonte van. Je huid zal je dankbaar zijn.

 

Vorige
Vorige

Zonnecrème … elke dag?

Volgende
Volgende

Wimperlift … wat houdt dat juist in?